Apps en onze privacy

Gisteravond heb ik de NPO uitzending gezien van 3Doc: Addicted to my Phone en nadat ik deze gezien had was ik dusdanig geschokt dat ik vind dat iedere smartphone gebruiker deze aflevering gezien moet hebben. Natuurlijk, we weten (bijna) allemaal dat apps ongemerkt gegevens over ons verzamelen, maar dat zelfs je microfoon afgetapt wordt, je camera ongemerkt gebruikt wordt en deze data verkocht wordt aan derden was mij niet geheel bekend. Het is nog erger dan je denkt…

Laatst uitte ik ook al mijn mening over het gebruik van data die de privacy aantast in het artikel over de docu: VPRO Tegenlicht: What makes you click. Conclusie hier was dat de ethische grens wordt bepaald door de marketeers, de verzamelaars van de data die ermee aan de gang kunnen gaan. Na de docu 3Doc: Addicted to my Phone bekeken te hebben trek ik wederom dezelfde conclusie, maar gaat het hier nog een stap verder. De data wordt verkocht aan derden…

3Doc: Addicted to my Phone

3Doc: Addicted to my Phone gaat over een groep Deense IT studenten die een zaklamp app ontwikkelen waarmee data, waaronder telefoongesprekken, tekstberichten, foto’s en dergelijke, toegankelijk wordt gemaakt door de ontwikkelaars van de app. Deze data wordt opgeslagen op hun server en dat op een geheel legale manier. Er worden dezelfde app voorwaarden gebruikt die andere bekende apps ook hanteren.

Vervolgens wordt er een aantal mensen gevraagd de app te installeren en deze een weekend te gebruiken. Iedereen krijgt de voorwaarden van de app voorgeschoteld op het scherm, maar niemand die deze leest. Er wordt, zoals velen van ons doen, vrij snel op geaccepteerd gedrukt en de app wordt geïnstalleerd.

Niet veel later trekken de studenten tal van privacygevoelige data uit de smartphones van de app gebruikers en slaan deze op hun server op. Later laat men aan de app gebruikers zien wat voor data ze allemaal van hen hebben opgeslagen en dan gaat het los.

Het verwijderen van de app is mogelijk, maar de data op de server blijft bestaan. Apps als Facebook, Whatsapp (berichten tegenwoordig wel versleuteld?), Instagram, Reisplanner en tal van andere apps slaan een enorme hoeveelheid data van ons op, zelfs data die niet noodzakelijk is voor de werking van de app. Deze data wordt vaak verkocht aan derden, veel privacygevoelige informatie die bij tal van partijen komt te liggen…

Nu wordt deze data voornamelijk nog gebruikt voor gerichte reclame, maar wat als toekomstige werkgevers, zorgverzekeringen en dergelijke deze informatie in handen krijgt? Zelfs het Deense parlement wordt in de docu met de neus op de feiten gedrukt qua data-verspreiding zonder dat men dat weet. Vrij verontrustend…

Verplichte kost voor iedereen die een smartphone of een ander ‘smart’ apparaat gebruikt, de oplossing is ver weg, maar het bewustzijn wordt in ieder geval gecreëerd.


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over Tim Beeren

Tim Beeren - geïnspireerd door Internet Marketing, E-commerce en Zoekmachine optimalisatie, jonge online ondernemer met passie en ambitie.

Tim Beeren is te volgen op Twitter als @timbeeren.

Reageer op "Apps en onze privacy"