Domeinnaamfraude? Wees gewaarschuwd!
Een nieuwe oplichtingstrucje op het gebied van domeinnaamregistratie heeft inmiddels voet aan de grond gekregen in Nederland. Steeds vaker worden bedrijven opgebeld met het verhaal dat een ander bedrijf interesse heeft in de domeinnaam die lijkt op jouw domeinnaam. Jij hebt bijvoorbeeld het .nl adres in bezit en een ander bedrijf is zogenaamd geïnteresseerd in het .com adres. Je wordt eerst bang gemaakt, maar gelukkig krijg je daarna de oplossing geboden van deze frauduleuze domeinnaamhandelaar. Of je voor een aantal jaar vooruit wil betalen, dan leggen zij de domeinnaam direct voor je vast. Deze kosten zijn totaal niet in verhouding als je dit vergelijkt met een normaal hostingbedrijf.
Trap niet in deze domeinnaamfraude. Ten eerste kun je zelf domeinnamen registeren bij elk betrouwbaar hostingbedrijf voor veel lagere kosten en zonder gekke vooruitbetalingen. Daarnaast is jouw handelsnaam beschermd bij wet.
Wat is een handelsnaam?
De naam van een bedrijf is een handelsnaam. Een bedrijf kan ook meerdere handelsnamen geregistreerd hebben. Ik heb bijvoorbeeld zelf een aantal websites in bezit waarvan ik de handelsnamen (tevens domeinnamen in dit geval) bij de Kamer van Koophandel heb laten registeren, die hangen onder mijn bedrijf Tim Beeren Internet Marketing Advies:
Juridisch gezien is de naam van een bedrijf pas een handelsnaam indien het bedrijf met zijn handelsnaam naar buiten treedt. Het bedrijf kan bijvoorbeeld middels visitekaartjes, briefpapier, offerte en een website, die is gekoppeld aan een domeinnaam, naar buiten treden.
Inbreuk op handelsnaam recht
Een ander bedrijf mag geen handelsnaam voeren die hetzelfde is of lijkt op de handelsnaam die jij al eerder voerde (mee naar buiten trad).
Gebruikt een ander bedrijf of concurrent toch een soortgelijke handelsnaam op een website in een soortgelijke branche en ontstaat daardoor de kans op verwarring, dan is er waarschijnlijk sprake van handelsnaaminbreuk. Indien er inderdaad sprake is van handelsnaaminbreuk kan de concurrent gesommeerd worden de domeinnaam over te dragen en/of het gebruik van de domeinnaam te staken.
Enkele praktijkvoorbeelden:
Thuisbezorgd.nl vs Thuisbezorgen.nl
Just-Eat vs Thuisbezorgd
The Office Operators vs Bouwens&
Bronnen:
Verkooptruc met domeinnamen. Trap er niet in! – SIDN
Handelsnamen in domeinnamen, hoe zat dat ook alweer? – ICTRecht
Zelf domeinnamen voor SEO registreren?
Ik kom nog genoeg bedrijven tegen die hele waslijsten met domeinnamen hebben geregistreerd in het verleden. Alles bij elkaar opgeteld is dit toch een aardig bedrag dat jaarlijks betaald wordt. Deze hebben ze ooit geregistreerd met het oog op SEO doeleinden in de toekomst. Ik krijg dan de vraag of ik er nog wat mee kan op SEO gebied.
Hoe handig zijn deze domeinnamen nog en kun je niet beter alle focus aan één domeinnaam geven zoals Bol.com doet? Dat leg ik uit in dit artikel: Hebben keyword domains nog steeds SEO voordelen?.
Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.